Een borrel met goede vrienden, die uitloopt in een hapje mee-eten. Onverwachte aanloop in het weekend. Geen zin om boodschappen te doen, maar ook niet om iets te halen. Voor mij bestaat er niets leukers dan op dit soort momenten de keuken in te duiken en alsnog iets lekkers op tafel te toveren. Niet zelden blijkt het ‘ei’ dan mijn reddende engel: in een hoofd- of in een bijrol, in zoete of hartige gerechten, om mee te bakken of op te kloppen.
Mijn creativiteit als designer laat me achter het fornuis niet in de steek: sterker nog, koken is voor mij ontspannend en schept alleen maar ruimte voor nieuwe ideeën.
Eén van die ideeën was dit boek. Want, wat als ik eens een kookboek ging maken rond mijn favoriete ei-recepten: voor iedere week een, meebewegend met de seizoenen. En wat als ik eens twaalf bekende chefs zou vragen om hun favoriete ei-recept in dit boek met ons te delen. En wat als goede vriend en bevlogen hobby-kok Rob Poelman mij zou willen helpen met het verfijnen van de receptuur en het bereiden, verder verbeteren en fotografie-klaar maken van alle gerechten. En wat als we via ’s lands beste leveranciers aan onze ingrediënten zouden kunnen komen…
Een totaal idiote ingeving natuurlijk. Wat moet ik in een totaal ander vakgebied dat zijn eigen jargon en aanpak kent? En toch, mede dankzij de enthousiaste medewerking van de twaalf chefs en de onmisbare, niet-aflatende inzet van Rob, ligt het boek er nu. En achteraf gezien is dat misschien toch niet zo verbazingwekkend, want toen ik zes jaar was, wist ik dat ik bloemist wilde worden en vertelde dat aan mijn moeder. Nuchter als we in het oosten van het land zijn, vroeg ze direct of ik ook een plan B had, voor het geval ik allergisch zou zijn voor stuifmeel ofzo. En dat had ik: in dat geval werd ik kok!
Ik wens je heel veel plezier en mooie momenten met het bereiden en serveren van de gerechten uit het boek en deze bijbehorende website. Laat me weten wat je ervan vindt!