Gerechten
Welkom op de pagina waar alle verhalen achter de gerechten samenkomen. Hier lees je de inspiratie en bijzondere momenten die ieder gerecht een plekje in dit boek hebben gegeven. Van spontane ideeën tot herinneringen aan unieke smaken
lente
01 KWARTELEITJESTAART
Er is altijd wel iets te vieren, en wat de gelegenheid ook is, deze eiertaart met kwarteleitjes past er perfect bij. Het recept is eenvoudig en snel te maken, en geserveerd op een mooie schaal wordt het vanzelf een feestelijke traktatie.
02 ZABAGLIONE MET KATTENTONGEN
Dit heerlijke nagerecht wordt in een Amsterdams restaurant aan tafel bereid en is een echte favoriet. Simpel, verfijnd en gemakkelijk zelf te maken. Dit recept móet gewoon gedeeld worden.
03 ASPERGES MET EGG CRUMB
Na de donkere, regenachtige maanden van januari, februari en maart kondigt april zich eindelijk aan. Dat merk je meteen wanneer de aspergestekers weer verschijnen op de Blaricumse velden. Tijd voor een klassiek lentegerecht: verse witte asperges met hollandaisesaus, krielaardappeltjes en natuurlijk een eitje.
06 EIERTOMPOUCE MET ZALMTARTAAR
Soms ontstaat een recept spontaan, zomaar uit het niets! Zoals dit idee, dat ontstond tijdens een koffiemoment met Hollandse tompouces op tafel. Geïnspireerd door de laagjes kwam het idee voor een nieuw gerecht: gebakken eierlaagjes met zalmtartaar ertussen
06 OEUFS À LA FLORENTINE
Dit klassieke recept verdient absoluut een plek in het boek. Het wordt wereldwijd geserveerd en gaat vaak gepaard met een stukje geschiedenis. In de 14e eeuw bracht een dochter van de Italiaanse De’ Medici-familie, getrouwd met de Franse Hendrik II, haar liefde voor spinazie en dit recept mee naar Frankrijk. Of hollandaisesaus toen al bestond, blijft een vraag, maar sindsdien zijn er talloze varianten ontstaan. Toch blijven ei, spinazie en hollandaisesaus altijd de basis van dit verfijnde gerecht, dat zijn prachtige naam tot op de dag van vandaag draagt
07 BAGEL IN EI GEDOOPT
De bagel kent een rijke geschiedenis en is sinds de jaren tachtig ook in Nederland populair. Oorspronkelijk ontstond dit broodje in de 17e eeuw, toen een Weense, Joodse bakker een ‘Bügel’ (Duits voor stijgbeugel) bakte als dank voor de Poolse soldaten die de stad bevrijdden van de Turken. In de 19e eeuw namen Joodse emigranten dit geliefde broodje mee naar Amerika, waar het uitgroeide tot een klassieker. Nu deelt dit recept een unieke draai aan de bagel: een heerlijk ‘bagel-eier’ recept
08 PARMEZAANSCHUITJE MET EI
Zo’n Parmezaanbakje blijft altijd een verrassend element op tafel. Het is eenvoudig om te maken, maar houd vooral geheim hoe je het doet – laat je gasten in verwondering achter
10 PARMALET
Tijdens het maken van dit boek zijn er heel wat omeletjes voorbijgekomen, maar deze omelet sprong er echt uit door smaak en eenvoud. Nieuwsgierig geworden? Probeer hem zelf en maak voor iedereen een heerlijke, volle omelets is the right A short paragraph describing what your service offers and how it helps clients. This is your chance to convince the visitor that your business is the right choice for them.A short paragraph describing what your service offers and how it helps clients. This is your chance to convince the visitor that your business is the rightA short paragraph describing what your service offers and how it helps clients. This is your chance to convince the visitor that your business is the right choice for them.A short paragraph describing what your service offers and how it helps clients.
11 SPICY EIERMOUSSE MET GAMBA
Bij het voorkoken voor dit kookboek waren de garnalen oorspronkelijk heel spicy gekruid – precies zoals ze bedoeld waren. Maar omdat niet iedereen van pittig houdt, is dit de mildere versie. Voor een extra spicy twist kun je de hoeveelheden tomatenketchup, rode peper en balsamicoazijn simpelweg verdubbelen
12 EIERQUENELLE MET SPINAZIE EN GEITENKAAS
Een verrassende snack die zowel lauw als koud geserveerd kan worden, perfect voor een borrel of andere feestelijke gelegenheid. Denk aan een ondergaande zon, een gezellige avond met familie en vrienden, en dit heerlijke hapje erbij. Dit recept is voor 4 personen, maar je kunt gerust een extra portie voor de borrel maken.
zomer
Tijdens het bedenken, testen en proeven van de eierrecepten voor dit boek werd er ook bijgehouden welke ingrediënten en seizoensproducten vaak terugkwamen. Hoewel er niet speciaal op de oorsprong of het werelddeel van de recepten werd gelet, ontstond spontaan het idee om iets met oosterse invloeden te maken. Zo kwam al snel dit recept met een combinatie van ei, sereh, limoenblad, kokosmelk en andere verfijnde smaken tot leven
15 EGG SHAKE
Dit bijzondere Amerikaanse drankje komt ooit ter sprake en blijkt perfect voor dit boek. Bij de laatste recepten zoeken we nog naar een creatieve combinatie met ei en iets verrassends om te drinken. Dan denken we terug aan dit recept en maken het af met een bolletje roomijs. Het resultaat: een heerlijke, romige traktatie met een twist
De lichte en verfijnde gerechten van de Japanse keuken zijn een inspiratiebron, en een klassieker als de sushirol mag dan ook niet ontbreken in dit boek. Dit basisrecept biedt eindeloze mogelijkheden: varieer naar eigen smaak en creëer steeds iets unieks. Gebruik je fantasie en geniet!
17 VEGABURGER
Een heerlijke hamburger waar je echt iedereen blij mee maakt! Deze vegetarische variant is sappig, vol van smaak en perfect voor de barbecue. Of je nu een vleesliefhebber of veggie-fan bent, deze burger valt bij iedereen in de smaak
Tijdens een borrel ontstond er een bijzonder gesprek met een elegante dame die haar enthousiasmeuitsprak voor het eierkookboek en bracht een recept in dat ze had opgedaan tijdens haar reizen door Noord-Afrika, in dit geval Tunesië. Een prachtige toevoeging aan dit boek, met dank aan deze bijzondere ontmoeting.
20 EIROLLETJE MET AUBERGINE
Soms blijft een idee je bij, zonder precies te weten waar je het hebt gezien of geproefd. Dit eierrolletje met verschillende ingrediënten bleef tijdens de receptbesprekingen steeds weer opduiken. Het recept heeft zich gedurende de voorbereiding steeds verder ontwikkeld, en tijdens de laatste testsessie viel alles op z’n plek. Het resultaat? Een heerlijk gerecht met een verrassende opbouw. Het is misschien wat uitdagend om te maken, maar voor de liefhebber zeker de moeite waard. Je gasten zullen er gegarandeerd van genieten.
Bij de eerste ideeën voor dit boek ontstond al snel het beeld van dit eiergerecht, geïnspireerd door de prachtige gelaagdheid. Laagjes van ei en de zachte, frisse kleur van avocado vormen de basis, zorgvuldig opgebouwd om het mooie contrast goed zichtbaar te maken. En… het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook heerlijk van smaak
23 TORTILLAWRAP
Traditioneel is een Spaanse tortilla een stevig aardappelgerecht met ui en ei, terwijl een Mexicaanse tortilla een dun, gevuld pannenkoekje is, rijk aan pittige kruiden, groenten en ei. In dit recept komen beide stijlen samen in een verrassende combinatie: de ‘Tortilla de acuerdo a Marcel’. Een unieke twist die het beste van beide werelden samen brengt
Een perfecte soufflé maken is geen eenvoudige klus. Tijdens het ontwikkelen van de recepten wilden de soufflés telkens niet rijzen zoals gehoopt. Na verschillende pogingen en advies van een ervaren kok kwamen we uiteindelijk uit bij het recept van een Italiaanse ‘Nonna’ (oma), en het resultaat mag er zijn! Zodra de soufflé uit de oven komt, maak je een kuiltje en voeg je wat ansjovissaus toe voor een perfecte finishing touch
25 FRANSE OMELET
Het klassieke omelet mag natuurlijk niet ontbreken. Wat goed is, is goed daar hoef je niets aan te veranderen. Stel je voor: een heerlijke zondagochtend en je krijgt een fluffy, halfzachte omelet voorgeschoteld. Dat maakt de start van de dag extra mooi! Maar vergis je niet: het vergt oefening om dat perfecte, luchtige effect te bereiken. Dus eerst nog een keertje oefenen.
herfst
Ooit reden Marcel en Anja door Umbrië, op zoek naar een vervallen huis om er later wat moois van te maken. Zo’n zoektocht door allerlei kleine dorpjes, langs winkeltjes, makelaars en oude kerkjes met hier en daar zelfs een grijze ezel maakt hongerig. Bij een Italiaans restaurantje stapten ze het terras op en bestelden op advies van de ober het paddenstoelengerecht, op basis van het recept van zijn grootmoeder. Zonder verwachting dronken ze alvast een wijntje. Toen kwam het gerecht op tafel en werden ze alleen al door de heerlijke geuren bijna omvergeblazen. Weer thuis in Laren probeerden ze het gerecht na te maken. Het lukt nog steeds niet helemaal, maar het wordt steeds beter. Hier alvast het recept; geniet ervan.
28 BANAANOMELET
Een zoete variant van een eiergerecht kom je niet vaak tegen, maar een ‘dessert’-eitje mag zeker niet ontbreken. Met dit gerecht verras je gegarandeerd je gasten! Serveer het eventueel met een bolletje ijs of voeg wat vers fruit toe
Risottorijst, zwarte inktvisinkt en artisjok vormen samen een spannend en smaakvol trio in dit gerecht. De diepe, bijna mysterieuze kleur van de inktvisinkt geeft de risotto niet alleen een prachtig donkere tint, maar voegt ook een subtiele zeesmaak toe. De artisjok zorgt voor een frisse, licht bittere toets die perfect in balans is met de romigheid van de risotto. Een echte blikvanger op tafel én een verrassing voor de smaakpapillen
30 FILODEEGTIMBAALTJE
Wat een succes toen de gevulde filodeegtimbaaltjes eindelijk perfect goudbruin en heerlijk geurend uit de oven kwamen! Tijdens de tests ging het eerder mis met bladerdeeg, de timbaaltjes werden niet goed gaar of de ‘knoop’ bleef rauw terwijl de rest verbrandde. Filodeeg bleek de oplossing. Hoewel kwetsbaar, werkt het met de juiste tips voor ontdooien en snel verwerken uitstekend. Dit knapperige gerechtje is zeker de moeite waard, ideaal als amuse of voorgerecht.
Dagelijks koken is pure ontspanning, vooral met de juiste ingrediënten. Tijdens vakanties in Italië komen er graag wat pittige Italiaanse worstjes bij, maar thuis in Nederland zijn de biologische, rauwe worstjes van Brandt & Levie een perfect alternatief.
33 SPAGHETTI MET LANGOUSTINE
In dit boek komt ei in allerlei vormen voorbij. Bij een eerste blik op dit recept lijkt er misschien geen ei in te zitten, maar schijn bedriegt. Hier wordt een chique pasta gecombineerd met een fluweelzachte sabayon. En een sabayon maak je natuurlijk met… ei!
In een bruin café in Amsterdam kwam dit klassieke recept weer tot leven. Het verhaal gaat terug naar een oudere heer, voormalig kok in een Amsterdams restaurant, die met liefde traditionele, Hollandse gerechten bereidde. Toen de man dit recept ooit deelde, was het al een echte klassieker – en dat is het nog steeds. Een tijdloos gerecht dat perfect past in dit kookboek
36 TOMATENTAART MET BLOEMKOOLRIJST
Deze taart is perfect voor bij de borrel of een zomerse lunch met vrienden. In dit boek vind je nog meer recepten die je als taart kunt serveren, ideaal om je lunchtafel extra flair te geven
Tijdens een verblijf in Saint-Tropez ontdekte hij een heerlijk bladerdeegtaartje dat de Fransen pissaladière noemen. Dit recept kreeg een eigen twist, geïnspireerd op dat klassieke gerecht, en het resultaat viel bij iedereen in de smaak. Perfect voor bij de borrel met goede vrienden! Maak dit gerecht, of geef er je eigen draai aan met je favoriete ingrediënten
38 ZEEWIER-EIERKOKERTJE
Dit eiergerecht is geïnspireerd op een ei-kaviaargerecht uit een kleine bistro in Spanje. Met een eigen twist is het uitgegroeid tot een prachtig resultaat dat helemaal zijn eigen karakter heeft
winter
In een kleine tapasbar in Noord-Spanje ontstond de inspiratie voor dit gerecht. De verrassende combinatie van zachte bouillonsmaken in de polenta en de pittige umami van de eidooier vormen een prachtige balans. Misschien is dit wel een van de makkelijkste gerechten uit het boek, maar het effect op tafel is des te groter. Perfect om als voorgerecht te serveren
41 COUPE DE CHOCOMOUSSE
In dit boek mogen desserts met ei natuurlijk niet ontbreken, voor elk seizoen één. Dit gerecht is ideaal voor de winter, maar kan net zo goed in elk ander seizoen op tafel worden gezet
42 EIEREN IN KURKUMA-KOKOSSAUS
Na de eerste dertig recepten te hebben bedacht en uitgewerkt, bracht een vriendin van dochter Maartje. Met haar ervaring uit diverse keukens, waaronder die in Parijs een frisse invalshoek. Haar creatieve input leidde tot dit unieke recept, met speciale dank aan Aafje!
43 CARRÉ MET COQUILLES EN BACON
A short paragraph describing what your service offers and how it helps clients. This is your chance to convince the De combinatie van ei met vis is niet voor iedereen weggelegd, maar in dit gerecht komt het prachtig samen. Hier worden coquilles als verfijnde garnering boven op het ei gelegd in plaats van meegebakken. Een smakelijke twist waarbij de coquilles echt tot hun recht komen
45 FANTASIE PALMKOOL EN BACON
Palmkool, ook wel bekend als ‘cavolo nero’ in Italië, wordt vaak de Italiaanse boerenkool genoemd. Met zijn prachtige donkergroene, bobbelige bladeren en iets mildere smaak dan de Nederlandse boerenkool, is het een bijzondere groente die niet mag ontbreken in dit kookboek. Een eerbetoon aan een oud ras dat het ontdekken waard is
46 OEUFS EN MEURETTE
Palmkool, ook wel bekend als ‘cavolo nero’ in Italië, wordt vaak de Italiaanse boerenkool genoemd. Met zijn prachtige donkergroene, bobbelige bladeren en iets mildere smaak dan de Nederlandse boerenkool, is het een bijzondere groente die niet mag ontbreken in dit kookboek. Een eerbetoon aan een oud ras dat het ontdekken waard is
47 RÖSTIRONDJE MET GEPOCHEERD EI
Voor een authentieke Zwitserse rösti hoef je niet ver te reizen – met dit recept haal je de smaak van Zwitserland zo in huis. Knapperig van buiten, zacht van binnen, en vol van smaak: een heerlijk gerecht dat perfect past bij diverse maaltijden
49 YOLANDA’S EIERSALADE MET TRUFFEL
Fred en Yolanda de Leeuw runden jarenlang een vooruitstrevende slagerij aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Zij introduceerden als een van de eersten de prachtige truffels van Urbani Tartufi uit Italië in Nederland. Deze truffels waren niet alleen te koop in hun winkel, maar ze maakten er ook een onweerstaanbare eiersalade mee. Klanten genoten er zo van dat sommigen niet eens konden wachten tot thuis en al op straat begonnen te snoepen. Met trots delen wij Yolanda’s recept in dit kookboek, aangepast naar een hoeveelheid voor 4 personen
50 PASTINAAKOMELET
Hoe leuk is het om een ‘vergeten’ groente nieuw leven in te blazen? Pastinaak is zo’n groente die zeker niet vergeten mag worden, en gelukkig ligt hij inmiddels weer in bijna elke winkel. Met zijn zachte, lichtzoete smaak past pastinaak perfect bij ei, dus krijgt hij hier een plekje in een heerlijke omelet
51 PADDENSTOELENOMELET MET TRUFFEL
De combinatie van truffel en ei is een echte klassieker, en als de herfstdagen aanbreken, mag truffel niet ontbreken op tafel. Deze verfijnde truffelcombinatie krijgt een extra twist met paddenstoelen naar keuze. Kies wat je lekker vindt of wat de markt te bieden heeft. Een heerlijk herfstgerecht om van te genieten!